Tänk om… Tänk om, du kan uppleva frid i kropp och själ trots att smärtan är där? Tänk om du kan uppleva smärta utan att behöva fly, att du kan fortsätta bo i din kropp? Vad skulle hända då?
Yoga är ett fantastiskt verktyg för smärtlindring och du som lider av fibromyalgi har mycket att hämta i yogan, både med rörelser, andning och fokusövningar. Här berättar jag mer om hur du kan använda yogan som smärtlindring. Nästa vecka kommer jag även att dela med mig av övningar och tips mot smärta!
Buddhas pilar
Vi som är drabbade av fibromyalgi kan få fina redskap i Buddhas ”pilar”. När någon upplever fysisk smärta infinner sig ofta två typer av smärta enligt Buddha – en fysisk och en mental. Det är som att träffas av en pil; jag känner smärta, och snart efteråt av en andra pil; jag blir rädd eller känner sorg, ångest eller ilska. Ovanpå den första pilen, den fysiska smärtan upplever jag alltså ännu mer lidande. Den här typen av kedjereaktion dras ofta fibromyalgiker med. Det är naturligt att reagera på smärta med sorg och andra känslor, men... om de reaktionerna fastnar och blir ett mönster som lever sitt eget liv utan att vi är medvetna om det, ja, det är då som det uppstår ännu mer smärta, det Buddha kallar ”lidande”.
”Men...jag VILL ju inte ha ont!!”
Nej, ingen vill ha ont, men det som händer är att det starka motståndet mot smärtan genererar ännu mer smärta och lidande. Kroppen pumpar stresshormoner, hämmar andningsrörelsen, cirkulationen och flödet i kroppen, inte minst till de områden som smärtar mest och verkligen behöver hjälp och detta skapar många sekundära problem. Vi kan till slut inte skilja på smärta och motstånd/lidande. ALLT blir smärta för oss.
Hur vet jag vad som är motstånd? Vad brukar du göra för att distrahera dig från smärtan? Laga mat, baka, arbeta, prata, dricka alkohol, vara duktig, nätsurfa, städa, vara till lags, titta på tv, bråka med någon, tänka...? Känner du igen dig eller har du någon annan förklädnad som avsiktligt leder bort uppmärksamheten från smärtan? Det är absolut inte fel att distrahera sig, det är livsnödvändigt. Men om det blir ett mönster som du inte klarar dig utan, då skapar det ofta mer stress och kamp i din kropp.
Varför fastnar vi i motstånd? Det är mänskligt att tro att smärta och behag inte kan kännas samtidigt. När vi gör motstånd mot smärtan är det för att vi har en förväntan av att det är antingen eller, och i samma stund stänger vi av våra naturliga flöden som vill återställa balansen.
Hur kan vi lära oss att skilja på smärta och motstånd?
I metoden HoliYoga handlar det inte så mycket om VILKEN rörelse du gör. Det handlar om hur den upplevs och känns, vilka emotionella och fysiska förnimmelser som uppstår. Du utforskar nyfiket som ett barn som upptäcker, klämmer... Det kan räcka att det känns ovant eller nytt för att du ska spänna dig, hålla andan och begränsa dig. Våga då dra dig mjukt tillbaka som en våg och träna dig på att känna vad som är ”bara” obekvämt/ovant och vad som är egentlig smärta. Det betyder inte att du ska köra över kroppens signaler, tvärtom! Se bara om obehag och behag kan samexistera utan att du behöver fly.
Andas! Du kan upptäcka att delar av din smärta egentligen är en slags känsla av att du inte vill att det ska vara som det är. Vilket i sin tur kan förstärka känslan av smärta.
Närvaro och nyfikenhet
I det mjuka kan du upptäcka all glädje och nyfikenhet som ligger i skuggorna och väntar på att få komma fram i ljuset. Glädjen och friden som kan finnas samtidigt som det gör ont. När du bara behöver ägna dig åt en pil i stället för två, så får kroppen en helt annan möjlighet att ta hand om smärtan på ett bra sätt och det innebär för många att smärtan också minskar.
コメント