HUR KAN DET VARA ”OK” ATT BLI ILLAMÅENDE PÅ YOGAN??
Det här är en fråga som jag får då och då eftersom jag under vissa pass ”känner” illamående skölja igenom gruppenergin och då säger jag något i stil med ”du kan känna av ett kortvarigt illamående och det är helt ok, det går över, vila om det upplevs obehagligt, drick lite vatten”.
(Det här med att ”uppleva illamående i gruppenergin” behöver nog förklaras i ett eget inlägg 😅 släpp det just nu ❤️.)
Jag kan såklart inte räkna upp alla olika ev orsaker till illamående och inte heller utgå ifrån ev allvarliga orsaker som kan inträffa för vem som helst, när som helst och var som helst. Eftersom HoliYogan är oerhört varsam och utgår ifrån att deltagare ska kunna delta med en skör konstitution och med hälsoutmaningar, så är allt utformat med mjuk intention och kunskap om just skörhet. Det finns ingen fysisk press, ansträngning eller några krav på fysisk prestation som naturligt skulle kunna orsaka illamående. Det är inte HoliYoga ☺️
Men lite runt det illamående som ibland kan skölja igenom kan väl vara fint? Sånt som inte passar att ”babbla” om mitt i ett pass, men gärna på en workshop eller så här 😉
Det kan finnas många olika anledningar till att man blir illamående och här är några:
Du kanske har ätit för tätt inpå klassen. Det är nog en enkel, vanlig orsak. De rörelser du gör stimulerar blodcirkulationen så mycket att blodsockernivån ändras. Detta kan inträffa även om du mest ”tänker” rörelser är min erfarenhet. HoliYogan jobbar med stark intention och vi påverkar även flöden med endast intentionen. Här menar jag hur tanken kan påverka puls mm Du kanske rör dig genom emotionella blockeringar eller ibland trauma som kroppen reagerar på (ibland med motstånd ibland med att släppa och båda kan orsaka illamående). Detta är nog en av de vanligaste orsakerna eftersom vi bjuder in den djupare men också mjukare, processen. Ibland frigörs gifter som kortvarigt blir ”överväldigande” och illamående kan uppstå. Detta är vanligt i många yogaformer och helt naturligt och det är viktigt att inte pusha sig och att pausa och att möta upp med vatten. I Holiyogan handlar det här oftast om ett MJUKT möte och inget som fysiskt har provocerats. Snarare är det det mjuka som öppnar en depå när de inre försvaren tryggt ”kapitulerar”.
Ja, som sagt, bara några av många olika orsaker, men, HoliYogan är utformad för att kroppen ska hinna med, så man behöver inte vara orolig att pressa sig själv mer än man kan hålla mjukt och varsamt.
Man kan alltså uppleva ett pass som underbart och djupt även om ett illamående sköljer igenom en stund. Det är fint att veta sånt om HoliYogan tycker jag. Det är hållet och tryggt och allt som infinner sig i kropp och själ kan hållas med kärlek. Din lärare håller space och har en hållande metod. Känn dig trygg!
Obs! Detta resonemang bygger såklart på att inga andra förutsättningar för illamående som är bortom kontroll för yogan, som kräksjuka eller annan sjukdom, föreligger. Det viktiga att veta kring HoliYogan är att det ev illamående som uppstår i samband med själva yogan, är tillfällig och naturlig och yogan kan inte framkalla ett tillstånd som inte redan finns i kroppen.
Detta korta resonemang om illamående i samband med HoliYoga talar ENBART om just HoliYogans effekter, ingen annan yogaform! Texten har inte som syfte att vara heltäckande. Däremot att lyfta frågan och väcka tankarna.
Ställ gärna frågor på Instagram! Jag älskar att svara på frågor lätt och spontant. Ibland ser jag som lärare inte skogen för alla träd eller träden för all skog och behöver puffar för att synliggöra sånt som ksn behöva förtydligas.
Comments